Minnen från VM 2006
Publish Date : 2006-02-07 09:21:00   Source : PM Högman

Ett roligt och spännande världsmästerskap har åter arrangerats i Sverige. Följande uppräkning av adjektiv i formen superlativ vägleder er till några särskilt minnesvärda ögonblick.

Snyggast
Samuli Niskanens och Finlands slalomåkning genom det svenska laget som gav Finland 1-0 i gruppmatchen. Vackraste VM-målet någonsin??

Konkurrerar gör även Pål Hanssens och Norges 2-4 på Sverige. Bollen gick från egen kortlinje via tre spelare oerhört grant in i det svenska nätet!


Läckrast
Ari Holopainens 1-1 mot blågult i semifinalen. Hur bra är karln i tennis??!!


Snabbast
Enligt uppgift Mikko Aarni och Sami Laakonen i Finland. Det märktes inte så mycket i semifinalen. Några spelare i de andra A-grupplagen vill nog även ha ett ord med i laget.

Bäst
Ryssland.


Hårdast
Många fullträffar att välja bland. Kanske Anders Bruuns frislagsmål mot Norge?


Stolpigast
Daniel Liws hörna rakt i målramen i finalen mot Ryssland. Mål där och guldet kunde ha stannat i Sverige.

Även Lomanovs straff i gruppmatchen mot Sverige samt Pål Hanssens klockrena stolpträff mot blågult.


Ribbast ( alltså mest avgörande ribbträffen )
Mikko Aarni i slutet av semifinalen mot Sverige. Mål där och kampen om finalplatsen kunde blivit en riktigt rysare.


Kaxigast (se även under "läckrast")
Holopainens kroppsspråk innan, när och efter han slog in 1-1 på volley i semifinalen. Fullträffen var ingen slump utan han var säker på att få en bra träff. Målgesten efteråt förstärkte känslan av att kan var självsäker innan han vispade in bollen med en forehand som skulle gjort Roger Federer avundsjuk.


Trevligast
Mongoliets landslag och deras glädje över att spela bandy.


Roligast
Utöver bra bandy i A-gruppen var det stämningen, glädjen samt förbrödringen hos landslagen i B-gruppen.

Charmigast
Fanns det överhuvudtaget några stockholmstjejer som inte hade charmats av och blivit bekanta med spelarna i Kanadas landslag??

Rekorderligast
Publiken under finalen på Zinkensdamm i Stockholm. 8. 741 personer!

Rekorderlig var även publiken i Oxelösund och Gustavsberg.

Snöigast
Fredagens avslutningsmatcher i B-gruppen på Zinkensdamm.


Onödigast
Strålkastarna kräktes ut elljus som inte syntes under semifinalen mitt under solig dagtid i Eskilstuna. Samma sak under söndagens bronsmatch i Stockholm. Bandyn vill ha miljövänlig profil. Då duger det inte att slösa bort megawattimmar energi som inte gör någon nytta.

Onödig är också VM-bussarnas tomgångskörning. I "evigheter" kan de sprida ut hälsofarliga avgaser mitt bland stora folksamlingar. I alla städer tillåts max en minuts tomgångskörning.


Mest väntade
Påhopp på bandysporten och dess VM från massmedia. I söndagens "kanon och kalkon" i sporten i TV4 gavs VM samma status som en kacklande fågel. "Ge oss ett riktigt VM" sades det. Visst, inte många länder håller högsta klass. Men till skillnad från det andra VM som avgörs på is med skridskor och klubba, är världens bästa spelare alltid med i bandyns världsmästerskap.

Vi ser fram emot emot att TV4 vädjar om samma sak när det fram mot slutet av våren(!) är  dags för det så kallade ishockey-VM. Förresten visste inte TV4 om att bandy, Sveriges tredje största sport, existerade förrän i lsutet av 1990-talet. "Ge oss en riktig TV-kanal", hade bandyfolket kunnat utbrista då.


Oturligast
Finland förstås. Fjolårets semifinal mot Sverige var finsk sjukstuga. Nu försvann Timo Oksanen på grund av skada strax före årets semifinal. Därmed tappade Finland inte bara världens kanske totalt sett bästa målvakt utan även världens absolut bästa utkast och därmed ett giftigt kontringsvapen. Ett stort avbräck för finnarna. Säkert inte minst psykologiskt


Försmädligast
tt Sverige inte kunde göra ett mål under de åtta sista minuterna av finalen med tre mans numerärt övertag.


Årets mesta
"Spotta i nävarna och ta nya tag nästa gång". Estland. Kanada. USA. Norge. Kazakstan. Finland. Och sist men verkligen inte minst; finalförlorande Sverige.


Skrivklådigast
Kanske P M  Högman som sammanställt detta?!<<< Åter