Högmans betraktelser: Dags för ny spelform för VM?
Publish Date : 2006-02-08 09:10:00   Source : PM Högman

Så var vi där igen! Ett bandymästerskap med ett slutresultat som är väl igenkännligt. Överst tronar ryssarna. Därefter Sverige följt av Finland, Kazakstan, Norge, Vitryssland, USA och Kanada och övriga B-nationer därefter. Det blir ganska ofta som "gumman på katten, katten på råttan, råttan på repet". 

Fast långt ifrån alltid. Tittar vi bara ett år tillbaka slutade VM på ett annat sätt, nämligen med Sverige före Ryssland och med Kazakstan som trea. Samma ställning i toppen 2003. Medan medaljerna fördelades helt annorlunda 2004. Förändringar i slutställningen är nödvändiga för att respektive placering inte ska tappa sitt värde. Vad är blir till exempel ett brons värt om man alltid lyckas besegra lagen som aldrig får medalj, men aldrig de två bästa?  Tvärtemot vad man kan tro, får vi gå långt tillbaka i tiden för att hitta exakt samma slutställning från ett VM till ett annat. Så ska det vara med ett VM. Det ger liv och viss spänning och ovisshet över tillställningen. Det borde bara vara mer av den varan när världens bandyspelare samlas för att mäta i krafterna i sina landslag.

För sett över längre tid är det ändå så att Sverige och Ryssland brukar turas om att bli världsmästare. Finland blandar sig i finalleken emellanåt, men snittet ger laget ställning som tredje nation. Kazakstan synes ha tagit över fjärdeplatsen från Norge, som alltid är bättre än Vitryssland som i sin tur nätt och jämnt kvalbesegrar USA, som i sin tur knappt slår Kanada.  

Att det mest väntade inträffar behöver därför inte betyda att bandy-VM alltid slutar på samma sätt eller att dess matcher alltid är förutsägbara. Ingen kunde vara helt säker på hur matcherna mellan svenskar, ryssar och finnar skulle sluta. Hur det skulle gå i semifinal mellan blågult och blåvitt eller vilka som skulle få en finalviktoria.

Ändå utfaller jämna matcher påfallande ofta till det något favorittippade lagets fördel. Vilket kan få turneringen och vissa matcher mindre spännande i efterhand men nog var det spännande exempelvis när det stod 1-1 i semin mellan Sverige och Finland?!

Det är faktiskt en styrka om en sport har ett världsmästerskap som verkligen visar den verkliga skillnaden, som avslöjar den inbördes ordningen i hur bra deltagande länder är.

Som verkligen innebär sportslig rättvisa.

Bandyn är sannerligen inte ensam om att få resultat i VM som upprepas år efter år. Se på ishockeyn. Länge var det ständigt samma fyra länder överst. Om så inte blev fallet märktes en oro över sakernas tillstånd bland sportpressen. Sensationer och spänningar kanske önskades - i teorin. När de väl någon gång inträffade, upplevdes de fota som obehagliga och svårförståeliga.

Även i VM i fotboll, för att ta ett annat exempel, känns många matcher givna på förhand och även här är riktiga favoritfall ytterst ovanliga. Skulle vi verkligen tycka det vore roligt om de flesta av de "stora fotbollsländerna" skulle bli utslagna redan i gruppspelet?!

Utan tvekan skulle VM i bandy må bra av fler jämna matcher och fler möten som inte ger lagen hjelt ojämna odds. Som läget är nu går det att förvänta sig jämna matcher mellan årets medaljlag. Kazakstan och Norge brukar ha jämna inbördes drabbningar, samt enstaka gånger mot något av de tre topplagen. Vitryssland har inte chans mot något annat A-lag, medan de spelar jämnt mot Kanada och USA som också är jämna inbördes. De är oftast överlägsna övriga B-lag, som spelar jämt mot varandra.

Är en ny indelning i tre VM-grupper en lösning? Ska lagen från Nord-Amerika och Vitryssland bilda en egen B-grupp med de sämre nationerna i en egen C-grupp? Med chans till upp- och nedflyttning till A respektive B?  Bör någon av Norge eller Kazakstan ingå i gruppen, eller båda två eller inget av dem?

Det finns många tänkbara alternativ och spännande möjligheter för att utveckla bandy-VM så vi får fler spännande matcher. Nuvarande upplägg är skapligt bra, men vore ännu bättre om lagen var jämnare. Att bara en semifinal numera är värd namnet är inte bra. Kanske är en övergång till upplägget 1997 i Sverige bättre? Då var de två bästa lagen klara för semifinal, medan lag 3-6 i kvartsfinaler gjorde upp om två kvarvarande platser. Eller ska endast gruppvinnaren vara klar för semifinal?

Internationella bandyförbundet bör se det som en intressant utmaning att finna en tävlingsform som ger VM så många bra och spännande matcher som möjligt.<<< Åter